joi, 26 iunie 2008

Modificari în regulamentul de joc, un stimulent al fazei de atac

De regula, modificarile de regulament vizeaza ajutarea fazei de atac.

In acest sens, cel mai elocvent exemplu este evolutia punctarii eseului, care în decursul istoriei a tot crescut, de la 0p la 5p. astazi. Clar, aceasta crestere s-a petrecut tocmai pentru a stimula fructificarea prin acest spectaculos procedeu si implicit atacul care îl creiaza.

La fel, organizarea marginii la nivelul sutarii, când balonul a fost scos direct, din afara spatiului de 22m, a vizat mentinerea balonului în joc.

Mai recent a fost prevederea regulamentara care fixa jucatorii liniei a 3ª în gramada pâna la iesirea balonului din conturul acesteia. Bine înteles, tot cu scopul de a descatusa atacul la acest moment.

Aceasta observatie poate conduce la ideia ca faza defensiva este mai usor de tratat si perfectionat in instruire, având un obiectiv concret: de anihilare a atacului. Perfectionarea si creativitatea tehnico-tactica de atac, adaptarea disponibilitatilor jucatorilor în cadrul unor sisteme, determina in fond evolutia jocului. Când în joc apare un oarece impas (asa cum a devenit, spre exemplu astazi, tinerea prelungita a balonului în mol) atunci legiuitorul intervine cu modificarile necesare.

Iata, si de data acesta chiar si noile reglementari privitoare la aparare (darâmarea molului si sutarea afara a balonului introdus în propriul spatiu de 22m) vin, de fapt, sa amplifice jocul de atac prin gasirea unor alternative ofesive la aceste momente restrictionate.

Consider important ca aplicarea practica a modificarilor de regulament sa nu se limiteze doar o simpla informare asupra textelor si a modului de a fi judecate de arbitru aceste situatii. O treaba serioasa implica în sectii un studiu aprofundat si un exercitiu adecvat pentru valorificarea maxima a acestor modificari în jocul echipelor.

International Rugby Board a stabilit un proiect cu grup de legi de joc modificate,

aplicabil pe plan mondial cu scop experimental (2008/2009) incepând cu 1 august a.c.

1. Desemnarea arbitrilor asistenti. Prin dezvoltarea jocului in ultimii ani si prin modificarea liniei de offside la gramada, arbitrul are nevoie in meci de mai multa asistenta. Aceasta va fi acordata in meciuri de diferite nivele, cand exista un asistent calificat pentru aceasta asistenta.

2. Prabusirea molului: molul poate sa fie prabustit, cu conditia ca aceasta manevra sa o faca jucatorii in aparare, care ii trag pe adversari doar din zona corpului, intre umeri si solduri.

3. Gramada ordonata are acum o linie de offside care va fi la 5 metri de linia ultimelor picioare din gramada. Regula veche de offside ramane valabila pentru mijlocasul la gramada. Spatiul in plus aparut din aceasta modificare creaza noi optiuni de atac pentru echipa care castiga balonul la gramada.

4. Sutarea balonului din spatiul de 22 m: cand o echipa introduce balonul prin orice procedeu, inapoi, in propriul 22, si apoi un jucator suteaza mingea direct in margine, jocul se va relua cu o repunere de pe linia de unde s-a sutat; cu exceptia cazului in care s-a format un moment de placaj, de gramada spontana sau de mol, dupa ce balonul a intrat in spatiul de 22.

5. Marginea rapida: daca o echipa repune rapid din margine inainte ca aliniamentul sa se formeze, repunerea poate fi dreapta sau in spate, spre propriul teren de tinta. Aceasta va da mai multe optiuni atat in atac cat si in aparare si va da posibilitatea si arbitrilor sa judece faza mai usor.

6. Marginea normala: orice echipa isi poate aduce in margine oricati jucatori vor. Echipa care repune in margine nu mai decide numarul maxim de participanti. Echipa in aparare decide daca aduce mai putini sau mai multi participanti, sau numar egal de participanti. Asta va reduce timpul in decizia de cine este si cine nu este participant la margine.

- se pastreaza regula cu minumum doi jucatori in margine.

- jucatorul care primeste mingea din margine, de obicei mijlocasul la gramada, trebuie sa stea la 2 metri de aliniament, astfel incat sa fie bine identificat. Nu pot fi doi jucatori in pozitii similare.

- adversarul direct al celui care repune mingea, de obicei taloneurul, trebuie de asemenea sa stea la 2 metri de aliniament. Astfel nu va putea face protej in margine pentru primul prinzator in spatiul de 5 metri de la margine, care ar da astfel un avantaj neloial echipei in aparare.

7. Atinsul la steagul de colt: daca un jucator cu balonul sau daca balonul atinge steagul de colt nu mai este margine de tinta, decat daca balonul este culcat pe steagul de colt. Aceasta regula va da posibilitatea arbitrilor sa judece situatia mai usor. Daca balonul atinge steagul de colt si apoi revine in teren, poate fi jucat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu