joi, 29 noiembrie 2007

Jocul cu Portugalia - piatra de încercare a nationalei noastre

Iata, calendarul reprezentativei ofera o buna sansa de instruire si competitie la acest nivel: jocul cu Portugalia, adversar ce ne-a încercat emotiile si la recent disputata întrecere mondiala.
Ma gândesc ca, pe lânga obiectivul obligatoriu de performanta, implicit, acest joc este si o ocazie excelenta de evaluare a strategiei pe care conducatori (de ani buni) si tehnicieni au experimentat- o nationalei noastre. Si daca practic cele mai multe învestitii, materiale si morale, au fost orientate spre segmentul de reprezentare internationala, este firesc ca si pretentiile si responsabilitatile sa fie foarte mari aici. De aceia ne asteptam sâmbata la o evolutie corespunzatoare a nationalei, vizând, fara nici-un echivoc, VICTORIA.
Insist asupra acestui obiectiv prioritar important pentru palmaresul si onoarea rugbyului nostru pentru ca, iata, fie la CM fie în finalul acestui sezon, masuri si decizii clar prejudiciante valorii echipei, si implicit performantelor, vin sa prevaleze, în selectia jucatorilor, criteriile pur sportive.
In sfârsit, abordam acest joc dificil la un alt stadiul de pregatire al reprezentativei fata de jocul cu Rusia. Speram ca în jocul de la Lisabona reprezentantii nostri sa gaseasca ritmul si capacitatile necesare unei bune performante. Daca diferentele ce le facem noi cu oricare dintre celelalte reprezentative portugheze sunt evidente (vezi si ultimul 47-16 la U19), sigur acesta este decalajul real al rugbyului natiunilor noastre, iar demonstratiile de virtuozitate ale seniorilor în joc este rezultatul unui angajament serioas al unui grup de jucatori cu posibilitati modeste, dar disciplinat la camanda unui tehnician ce stie sa-si capaciteze la maximum sportivii. Daca putin, putin îi mai ajuta si adversarul, si noi în câteva rânduri ne-am detasat prin bunavointa (incusiv la CM), lasându-le initiativa si ne solicitându-i în jocul de contact, gata, fac figura de buna echipa.
Stim, au mizat mult portughezii la CM pe o victorie la noi, au fost si foarte aproape, poate de aceea vor fi si mai ambitionati acum. Echipa noastra trebuie sa-si gaseasca angajamentul optim, cu totii - jucatori si antrenori - animati de orgoliu national si dorinta de afirmare, sa lupte pentru victorie cu toata fiinta, cu daruire totala.
Cu motive în plus, astept o comportare cu care sa ne mândrim.
Mult succes si buna sansa.
Vasile Constantin-Mao

Niciun comentariu: