vineri, 8 decembrie 2006

Proiectul reactivarii centrelor de rugby disparute

PROIECTUL REACTIVARII CENTRELOR DE RUGBY DISPARUTE
Metodologie de lucru:
Justificarea actiunii si elaborarea proiectului
Aprobarea actiunii de Biroul Federal si acordarea mijloacelor de aplicare
Identifdicarea localitatilor, gruparilor si persoanelor de adresare si difuzarea actiunii în teritoriu
Ajutorul logistic si metodologic asigurat gruparilor interesate
Ajutorul material si financiar corespunzator

a. Justificarea actiunii
In situatia de grava restrângere a activitatii, atât în capitala cât si în provincie, tentativa de reactivare a gruparilor disparute poate avea repercusiuni dorite. Contând pe ideia ca, golul de traditie, lipsa unei alte activitatii compensatorii, ne disparitia completa a bazei materiale rugbystice (baza si materiale sportive) si, de ce nu, nostalgia persoanelor, poate sensibiliza disponibilitati pentru reorganizarea activitatii rugbystice.
Pentru limitarea dificultatilor organizatorice si materiale sugeram respectivelor entitati, pentru început, orientarea si preocuparea pentru activitatea de copii si juniori.
b. Aprobarea Biroului Federal si acordarea mijloacelor de aplicare
Fara discutie ca în afara altor actiuni de atragere a noilor adepti în activitatea rugbystica aceasta actiune poate fi considerata ca un prim pas pentru propaganda pro-rugby;
Acordarea mijloacelor de aplicare se refera la:
- Asistenta logistica si metodologica, acordata local de catre tehnicienii federatiei, sau central, prin instruirea monitorilor- educatori;
- Acodrarea de baloane în functie si de certitudinea activitatii;
- Suportarea în regim economic a 3 deplasari (transport), pe sezon, în scop competitional.
c. Identificarea localitatilor, a gruparilor si a persoanelor legate de rugby
Din evidentele federatiei, din memoria persoanelor cunoscatoare a activitatii din teren a anilor ´80, ´90, trebuie refacuta harta rugbystica;
Actiunea de sensibilizare se refera la expedierea unor scrisori adresate primariilor (primar sau vice-primarul cu activitatile cultural-sportive) , cluburilor (presedintelui) si persoanelor legate de rugby (fosti antrenori, conducatori de sectie, simpli animatori sau iubitori de rugby).
Solicitarea raspunsului prin scrisoare de acceptare a programului dar si prin contact telefonic sau direct etc.
Inventarierea disponibilitatilor si tratarea corespunzatoare.
d. Ajutorul logistic si metodologic acordat gruparilor
Disponibilizarea tehnicienilor federatiei pentru sustinerea cu informatii de ordin organizator (conceperea unei strategii) si metodologic privind activitatea cu copiii si juniorii; recomandarea de asociere a unor scoli;
Nominalizarea monitorilor si informarea tehnica de baza pentru începerea activitatii, cum si cointeresarea acestora pentru cursul de antrenori.
e. Ajutorul material-financiar
Important si convingator poate fi si acest argument, de aceia FRR trebuie sa disponibilizeze cota respectiva de baloane si fonduri pentru transportul la cele 3 actiuni comnpetitionale pe sezon. Etc., Etc.


Model de scrisori:

Domnule Primar,
Nu cu mult în urma în localitatea D-stra, prin Clubul______ _____, functiona sectia de rugby în care un numar mare de tineri îsi consolidau pregatirea fizica si morala, îsi petreceau o buna parte din timpul liber.
Considerând ca traditia rugbystica nu trebuie pierduta si ca localitatea dispune de un fond uman excelent pentru rugby, cum si bune posibilitati de a reactiva aceasta minunata activitate educativa, Federatia Româna de Rugby angajându-se cu ajutor logistico-metodolog ic si strictul material-financiar necesar, va propune sensibilizarea factorilor responsabili cu activitatea educativ-sportiva pentru reorganizarea activitatii rugbystice. Pentru început propunem reluarea activitatii la nivelul copiilor si juniorilor – segmenul populational ce atât de mult are nevoia de o îndrumare formativa si educativa, fie pentru întarirea sanatatii, fie pentru o mai buna integrare sociala.
Contam pe întelegerea si ajutorul D-stra, cât si pe influenta cu care puteti determina o actiune excelenta pentru tinerii citadini.

Cu stima. Presedinete etc.


Domnule Presedinte,
Sectia de rugby a Clubului D-stra, prin sectia de rugby, era pâna în anul___ un punct marcant pe harta noastra rugbystica si, cum credem noi, o activitate sportiva excelenta pentru localitate însasi.
In dorinta de a nu irosi complet traditia rugbystica ce cu atâta pasiune a slujit-o generatii si generatii de sportivi si animatori, în dorinta de a reînoda preocuparile si satisfactiile cu acest joc sportiv, Federatia Româna de Rugby va propune analizarea situatiei de moment în vederea reorganizarii activitatii, pentru început, la nivelul copiilor si juniorilor.
Pe lânga ajutorul logistic si metodologic, cu care FRR este angajata în aceasta actiune, se ofera material sportiv de stricta necesitate (baloane) precum si contra-costul a trei deplasari pe sezon în scop competitional.
Asteptam acceptul D-stra si mobilizarea corespunzatoare a factorilor interesati.

Cu stima, Presedinte etc.


Catre antrenori, fosti animatori si iubitori de rugby

Draga prietene întru rugby,
Cu mare durere am constatat cu toti reducerea drastica a amplitudinii ariei jocului de rugby în tara noastra. Disparitia atâtor cluburi, fiecare cu istoria si traditia lui dar si cu o mare pasiune învestita de antecesori, a grevat serios (alaturi de alti factori) însasi vigoarea rugbyului nostru, atât de magistral reprezentat pe plan mondial între anii 1960-1990.
Fara îndoiala ca simtiti ca si noi ca fara rugby chiar localitatea D-stra este mai saraca.
Am gândit ca la conditiile concrete ce a marcat regresul întregii miscari rugbystice din tara nostra s-a adaogat si o pasivitate a federatiei ,în diferitele etape, în fata acestui proces de depreciere a bazei organizatorice si implicit umane a rugbyului nostru.
Analizând fenomenul si contând pe pasiunea ce nu se stinge, FRR prin Comisia de Dezvoltare si Comisia de Copii si Juniori, dar si prin Presedintele sau însasi, intervine cu propunerea de a va resdisponibiliza pentru reluarea activitatii rugbystice în orasul (clubul) D-stra. Prin autoritatea si relatiile de care dispuneti am reactiva o traditie, stiti bine, cu mari repercursiuni educative asupra tinerilor.
Va propunem pentru început organizarea unui comitet de actiune, evaluarea posibilitatilor organizativ- materiale pentru rugby, cu orientarea pentru început la nivel de copii si juniori, cum si raspunsul ferm si responsabilizat privind premizele actiunii.
FRR se obliga de a oferi baloanele necesare precum si 3 deplasari pe sezon în scop competitional.
Persoanele disponibile pentru instruirea tehnica în aceasta activitate pot foarte curând sa intre în pregatirea oferita de FRR pentru formarea de antrenori.
Am transmis pentru sensibilizare apelul nostru si la primaria municipiului cum si la clubul sportiv.
Contam pe nostalgia D-stra si generoziotatea rugbystica proverbiala în a face totul la sustinerea interventiei noastre spre multumirea si recunostinta genaratiilor viitoare.

Cu stima, Presedinte etc.



Ei bine, ca în toate celelalte actiuni în care m-am implicat, am crezut cu convingere într-un rezultat care cel putin sa justifice tentativa. Bineînteles, nu ma asteptam ca din cele aproximativ 35 de grupari disparute la care se apela jumatate sa se prinda la actiune. Dar daca ar fi fost 3-4 doritoare de reînceperea activitatii, consideram ca ar fi fost un mare succes si un imbold de a diversifica mijloacele de divulgarea rugbyului nostru. O grupare chiar o cunoasteam: un amic cu un amplu aport la promovarea multor internationali facea rugby cu elevii în scoala, avea echipa formata; astepta o initiativa!. El de fapt mi-a si inspirat proiectul acestei actiuni.
Fata de celelalte câteva proiecte, cu care am crezut ca ajut dupa posibilitatile mele, mai ales activitatea de copii si juniori, si la care n-am avut nici-un raspuns, la acesta (este adevarat la insistentele mele), persoana cea mai autorizata mi-a raspuns ca sufar de un sentimentalism care nu ma poate duce nicaieri, astazi când nimeni nu mai face ceva decât platit. Naiv, am crezut totusi ca ideia va fi preluata si într-o forma mai putin sentimentala va intra într-o tentativa de reanimare a acelor grupari.
Si ma mir si acum sincer, dece nu s-a încercat ceva în acest sens?

Cu cele mai bune gânduri,
Vasile Constantin-Mao

Niciun comentariu: