miercuri, 20 februarie 2008

Ofensa pentru rugbyul nostru

Fara îndoiala, prejudiciul moral, de imagine, adus rugbyului nostru de incidentul petrecut saptamâna trecuta într-o sedinta a Biroului Federal si relevat în presa (Mediafax si Prosport) este imens. Dar dramatic, si nu exagerez deloc, nu este deconspirarea pentru publicul larg a unui aspect abject provocat de un membru al înaltului organism rugbystic, ci realitatea cruda, dezolanta, ce plecând mai ales de aici afecteaza grav lumea rugbyului nostru.

Pentru cei care nu cunosc cazul, imaginati-va: în acest cadru „serios si responsabil” format, „democratic”, în majoritate din salariatii federatiei, un membru al BF, un mare antrenor si om de rugby (N.Manolache) intervine încercând sa corijeze o masura aberanta a antrenorului federal (D.Mitrea). Acesta, antrenorul federal, modificase la jumatatea campionatelor de J III si J IV vârstele participantilor si eliminase turneul final al unei categorii, fapt ce tulbura grav atmosfera si activitatea antrenorilor de la AMRB si al carei purtator de cuvânt era Lache. In aceasta discutie antrenorul federal stapân pe el si pe cadrul foarte serios si responsabil, asa cum am spus format în majoritate din colegii sai, salariati ai frr, îi raspunde „academic” (este si coordonatorul principal al Academiei de Rugby) . . . îmi sugi p....! Stupefiat insultatul raspunde ca un domn onorabil, îsi stapâneste indignarea si, ros de multe nemernicii, exclude trecerea peste ofensa facuta de „colegul” cu 20 de ani mai tânar (asa cum îl sfatuesc presedintele si unii membrii de BF).

Acesta, mitocanul, fara nici-o activitate profesionala la baza, dar nici un curriculum sportiv rezonabil, cocotat în înalta functie pe care alta data au onorat-o celebritati ca N.Padureanu, Al.Teofilovici, V.Irimescu si altii, iubit pentru „aliniere” de presedintii frr, în cei 7 ani de activitate s-a remarcat prin niste gafe metodologice de proportii, risipind în van fonduri uriase (Centru National de Juniori, stagii de pregatire exagerate ale nationalelor de juniori – 130 într-un an etc., etc.) si prin incompetenta metodologica ce a contribuit si mai mult la deprecierea calitatii profesionale a tehnicienilor nostri.

Este trist, dureros de trist, sa constati ca, profitând de pasivitatea si toleranta oamenilor onesti de rugby, în vârful federatiei noastre s-a cocotat o echipa de neprofesionisti si incompetenti care stimulata de diplomatia perversa a unora, sau infatuare tembela a altora, îsi permit sa distruga ce a mai ramas din oropsitul nostru rugby.

Agresiunea, petrecuta la cel mai elementar bun simt, nu este un simplu gest individual, este culpa întregului BF, este culpa întregii federatii, a noastra a tuturor care nu stim, sau nu vrem, sa sanctionam impostura si incompetenta.

S-au facut pe acest forum atâtea propuneri interesante, toate tratate de echipa federala cu totala indiferenta. S-a semnalat din vreme eroarea cu organizarea stagiului montan al echipei nationale într-o perioada ce impunea pregatirea specializata; s-a cerut, cum ar fi fost normal, o analiza complexa a CM vizând în special învatamintele de viitor, si lista ar putea continua la nesfârsit, demersuri persiflate prin tacere si desconsiderare. Nu credeti ca aceasta ofensa la bunul simt si bunele intentii pentru soarta rugbyului nostru este tot atât de grava ca si obscenitatea proferata de antrenorul nostru federal?

Vasile Constantin-Mao

Niciun comentariu: