luni, 2 iunie 2008

Saptamâna fierbinte a rugbyului nostru

Nu îmi aduc aminte de o aglomeratie competitionala în rugbyul nostru de asemenea dimensiune, cum s-a întâmplat în aceasta saptamana, la care, colac peste pupaza, s-au mai adaugat si mari evenimente internationale (fericit televizate si la noi).

Pai sa vedeti:

- marti, miercuri, joi, vineri, sambata si duminica pe Olimpia au fost turneele finale la juniori mici U16 si U17; - vineri la 22.00 la tv: Brive-Toulouse (top 14-Franta);

- sambata la 13.00 si 16.00, pe Arcul de Triumf, finalele Diviziei Nationale de seniori; - la 10.00 la tv: Crusaders-Waratahs (finala Super 14); - la 17.00 la tv: London Wasps-Leicester (finala Angliei);

- sambata, la Constanta , semifinale(1) la juniori mari U18 si U19;

- duminica p.m., pe Ghencea, semifinale(2) la juniori mari U18 si U19;

- la sfarsitul saptamanii reprezentativa la R 7 la Zagreb a participat la turneul de calificare pentru Campionatul European.

Ei bine, greu pentru cineva interesat de activitatea la diferite sectoare sa-si satisfaca preferintele. Ba chiar pentru echipele aceluiasi club a fost dificil sa participe la sustinerea unei reprezentante proprii. A mai fost si lipsa unei comunicari largi a programului de jocuri (federatia, în afara publicatiei www.rugby.ro - redus accesata, ne gasind si alte solutii de difuzare în mase).

Eu am sacrificat marile evenimente internationale în favoarea rugbyului nostru, chiar daca stiam dintr-un început ca o sa fiu prejudiciat.

Dar peste toate aceste evenimente punctul central a fost disputa Steaua-Dinamo pentru titlul national. Aceasta avea sa stabileasca si recordul unui penibil spectacol rugbystic, la care au contribuit jocul în sine, de o foarte slaba calitate, si manifestarea huliganica a galeriilor.

Ma voi referi la acest trist episod din rugbyul nostru, si n-am auzit sa se fi întamplat asa ceva si prin alta parte, care parca vrea sa nege compatibilitatea rugbystica între huligani si gentlemani, dintr-o caracterizare de demult a acestui joc.

Fara a se fi exprimat înca un punct de vedere oficial la acest eveniment si probabil fara a se fi demarat înca ancheta de rigoare, banuiesc ca nu are nimeni interesul de a se minimaliza prejudiciul moral adus rugbyului de cele întâmplate: batai în afara si înauntrul arenei, raniri de persoane, vandalizari de automobile (chiar si autobuzul Farului a avut de suferit), obscenitati si gesturi triviale etc. Chiar la TV în auzul întregii tari prezentarea de început a comentatorului a fost facuta pe fondul sonor cu obscenitati al celor din jur.

Personal nu sunt surprins de manifestarea huliganica a galeriilor, si asta pentru ca tot aici am scris cu doua saptamâni mai devreme, dupa finala de cupa, urmatoarele:

„Zilele trecute, la finala cupei României am simtit împreuna cu cei din jur si jucatorii stelisti un afront la spiritul rugbystic si la bunul simt civic, frustrare provocata de galeria dinamovista majoritar fotbalistica, atrasa laudabil de conducerea sectiei, nu si instruita cum se cuvenea în legile rugbyului. A fost calmata de succesul echipei favorite, altfel un spectacol degenerat era iminent.”

Daca interventiile pe acest site ar fi fost cât de cât luate în seama, cu siguranta, masurile de rigoare ar fi prevenit cele întamplate.

Ei, si acum este acum! Va avea forul tutelar capacitatea si curajul de a interveni cu masuri drastice pentru eradicarea totala a fotbalizarii rugbyului nostru?

Parerea mea este ca depunctarea severa pentru viitoarea editie a sectiei (lor) vinovate este calea cea mai corecta de atentionare a cluburilor asupra responsabilitatilor ce le au pentru tot ce se întâmpla în jurul echipelor lor.

Daca nu, chiar acum când marele boss al rugbyului mondial impresionat de curtoazia noastra specializata, ne-a ametit ce mari, tari si ce ce bine stam aici în estul Europei (pe locul 3 - sub rusi si gruzini, bine înteles!), riscam sa pierdem si putina decenta ce o mai pastram în jurul acestui sport.

Vasile Constantin-Mao

Niciun comentariu: