luni, 9 iunie 2008

Spectacol rugbystic “la sosea”

Sâmbata si Duminica a fost rândul juniorilor mari, U18 si U19, de asi rândui valorile. Profitând de cadrul propice al Stadionului National de Rugby, aproape gata pentru un serios examen international (Turneul IRB Cup), cum si de un timp excelent, cele mai bune patru echipe la fiecare categorie si-au disputat cu ardoare titlurile de campioni nationali si locurile pe podium.

Inainte de ceva detalii si consideratii, tin sa felicit toti participantii – jucatori, antrenori si conducatori de cluburi, stiind bine ca în spatele unei performante de echipa sta o munca imensa, multa uzura si zbucium, stau multe învestitii morale si financiare. Am apreciat prestatia brigazilor de arbitri, aliniate la râvna jucatorilor, cum si momentul emotionant oferit de organizatorii federali, prin intonarea la fiecare joc a imnului national. In sfârsit, felicitari tuturor, mai ales ca la bucuria unui reusit spectacol a participat o asistenta numeroasa, cu o manifestare pur sportiva.

Iata rezultatele jocurilor si clasamentele respective:

Juniori U18

Finala 1-2: CNT Metrorex Buc.– LPS Constanta:16- 15

Finala 3-4: Dinamo Buc.-CN”AV” Buc: 7-3

1. CNT Metorex – campioni nationali; antr. Nita Mihalache si Iorga Toma

2. LPS – Constanta; antr. Dumitru Bucur, Adrian Plotschi si Virgil Nastase

3. Dinamo Bucuresti; antr. Serban Guranescu, Cristian Hâldan si Florin Balasa

4. CN “Aurel Vlaicu” Buc., antr. Vasile Udroiu si Marian Udroiu

Juniori U19

Finala 1-2: CNT Metrorex - RC Cleopatra: 17-8

Finala 3-4: CN”AV” - LPS Focsani: 20-18

1. CNT Metrorex Buc. – campioni nationali; antr. Nicolae Manolache, Ionut Rosoaga si N.Sisu

2. RC Cleopatra C-ta, antr. Marin Nache, Cristian Branescu si Nicusor Dinu

3. CN “Aurel Vlaicu” Buc. antr. Adrian Costache si Raducu Stanescu

4. LPS Focsani , antr. Ion Viorel

Fara îndoiala, întrecerile au marcat nivelul disponibilitatilor tinerilor pentru angajamentul rugbystic si, de asemeni, al cunostintelor si deprinderilor tehnico-tactice; s-au evidentiat si câteva premize pentru marea performanta. Fara discutie, au fost si multe incoerente de joc, ratari tehnice datorate vârstei si al stagiului, în general, limitat de pregatire; de asemeni se recunoaste si lipsa unei experiente competitive (jocurile tari la juniori fiind raritati), dar si metodologiei de instruire, ce cred ca nu o avem aliniata la exigentele marelui rugby.

Gasesc ca prezenta masiva pe margine la aceste finale ale jucatorilor seniori si antrenorii lor ar fi fost bine venita. Ar fi fost o ocazie de a reflecta unde se pierd aceste elanuri bogat manifestate la etapa juniorilor, deloc valorificate, ba chiar pierdute, la esalonul de seniori. Fac aceasta afirmatie gândind doar la disputele pentru întâietate de la acest nivel, întristator de sarace la consistenta rugbyului practicat.

In fine, finala mare a îndeplinit toate sperantele si exigentele unei dispute pentru titlul national. Cele doua echipe s-au prezentat la examenul de maturitate bine pregatite si dornice de marea afirmare. Pacat ca RC Cleopatra – esenta unei interventii generoase si unice în rugbyul nostru (V.Chirondojan) , nu a putut alinia formatia completa. Jocul, desfasurat în permanenta în avantajul Metrorexului, care a realizat chiar în debut un eseu la centru dintr-o interceptie inspirata, a avut un aspect echilibrat, disputat acerb pâna la final. Mai mult primele 15-20 minute si apoi câteva reprize de 5-10 minute pe parcursul disputei au fost exemplare ca daruire, cu frumoase reusite în joc, alternanta momentelor de joc penetrant-grupat cu sarje de treisferturi dând un spectacol de foarte buna calitate.

In încheiere vreau sa mentionez doua aspecte:

§ Contributia efectiva la aceste echipe apartin mai multor grupari si tehnicienii, în general acestea primind mai multi sau mai putini jucatori atrasi si initiati la categoriile inferioare în diverse sectii din aceiasi localitate sau din restul tarii; practic finalistele au fost niste selectionate, beneficiare a unor reglementari permisive a transferurilor la aceste categorii, a asocierilor de sectii si a competitiilor defectoase ce limiteaza posibilitatile de participare a cluburilor mai sarace.

§ Cu câte trei echipe participante la turneele finale, Cluburile scolare CNT Metrorex – Director Gheorghe Barbu (cu 2 titluri de campioni la U 19 si U18 si un loc IV la U 16) si CN “Aurel Vlaicu” – Director Ioan Toca (cu un titlu national la U 16, un loc III la U 19 si un loc IV la U 18), sunt gruparile ce de ani buni, decenii, sustin substantial activitatea de promovare a tinerelor elemente în rugbyul românesc. Similitudinea harniciei si a învestitiilor în rugbyul tânar a acestor grupari se extinde si la problemele extrem de grave cu care se confrunta în instruirea sportiva: una desfasurându- si activitatea pe un teren impropriu, iar alta fara sa aibe nici macar aceasta posibilitate (majoritatea pregatirii se face în sali, pe aleile unui parc public sau pe strazi!!!). Parerea mea este ca cineva ar trebui sa se intereseze mai mult de aceasta situatie. Si daca tot ne facem vânt ca rugbyul nostru sta excelent la infrastructura, ca suntem, sau ca o sa fim, aici în estul Europei cel mai puternic bastion rugbystic, ar cam fi cazul sa sustinem cum trebuie aceste grupari de elita.

Vasile Constantin-Mao

PS. Al patrulea titlul de campioni la juniori, cel de la U 17, a fost cucerit de o grupare rurala: RC Pantelimon, care, mai mult decât meritoriu, a mai avut ceva jucatori mai mari si pe la alte finaliste. Antrenorul si animatorul acestei grupari este Dumitru Stelian, un harnic urmas al vestitei Mariana Lucescu.

Apropo de antrenori: personal, cu ocazia turneelor finale am trait o mare satisfactie recunoscând pe margine destui dintre fostii mei jucatori, antrenori valorosi astazi.

Niciun comentariu: