miercuri, 7 mai 2008

Replica la replica

Aceasta contra-replica la cea a lui R.Antonin fata de articolul cu interviul lui PV Balan din Libertatea, am dat-o în ziua de 5.05.2008 la dezbaterea publica a subiectului „V-ati da copilul la rugby?”, initiata pe www.rugby.ro. Nu m-a surprins deloc faptul ca opinia mea nu a fost publicata. Se promoveaza greu un spirit dezinvolt si liber, scapat de constrângeri si cenzura, cu respect pentru adevar si dreptate. V.Constantin

„Mi-am dat copilul si nepotii la rugby stiind enorma valoare educativ-formativa a acestui joc sportiv”, dar ca antrenor ma voi referi la replica fostului manager general al nationalei la ultima Cupa Mondiala.

Nu este prima data când R.Antonin, asmutit poate de altii ce n-au curajul sa iasa la „bara”, ne face demonstratia unei gândiri încâlcite, mizând totul pe curriculum sau din afara rugbyului nostru. Iata, acum vine cu argumente care-i dovedesc culpe, dar si un tupeu nepermis.

Parerea mea este ca la enorma degringolada sportiva si umana, la care chiar el a condus reprezentativa noastra la CM , sa faci acuzatii în drepata si stânga este o mare impertinenta.

Uitati ce zice negru pe alb specialistul de la care rugbyul nostru astepta probitate profesionala, dar si elocinta si onestitate, despre P.V.Balan: „Nu doar astazi am descoperit aceste lucruri la un personaj care m-a preocupat multa vreme si despre care am inteles rapid ca nu se poate face nimic cu el, fiind obtuz si limitat.

Intrebarea la care ar fi trebuit sa-si raspunda dumnealui (si dupa aceia sa vorbeasca) este: De ce daca a fost asa de repede clarificat de disponibilitatile limitate ale lui Balan, dar si ale altora, pe parcursul celor aproape 4 ani, cu numeroase jocuri si stagii de pregatire, nu si-a ales (sau format) jucatorii care îi trebuia? De ce în cazul lui Mitu a fost asa de intransigent, iar în atâtea alte situatii a aratat o toleranta nepermisa care a compromis total spiritul de echipa si în final obiectivul la CM ?

Insolenta acestuia, de a iesi acum la rampa cu acuze si invective, este imensa. Dupa programarea aiurea a pregatirii, dupa inventii tactice curioase chiar la CM , ce a uimit lumea (expl: jucarea marginii invariabil fara riposta la lansarea adversarului, asigurându-le italienilor certitudinea momentului!) sau formarea echipei pe criterii disciplinare la jocul cu Portugalia, care era sa ne coste asa de scump, în fine dupa acel esec total, vine acum R.Antonin sa faca pe moralistul. Este prea mult si prea de tot.

Altfel, ai dreptate P.V.Balan. Nu te iau în brate ca pe un îngeras, te-am admirat pentru performanta ta, dar te-am si judecat aspru în sinea mea pentru putinele servicii aduse echipei nationale. Banuiesc ca pâna a te realiza deplin ai trecut prin multe frustrari; - numai daca ma gândesc la niste antrenori pe care i-ai avut si-mi dau seama ca ai cunoscut o parte urâta a rugbyului (se întelege ca îmi iau toata raspunderea acestei afirmatii); - fara îndoiala ai fi fost indignat de „educatia” precara promovata de acestia, ca acum, precipitat, sa declari ca nu ti-ai da copilul la rugby. Sigur nici traumele ce le-ai adunat nu-ti sunt usoare. Dar e imposibil sa nu-ti doresti fortificarea si educarea micutului tau într-o adevarata si agreabila grupare de rugby.

Indiferent de calificativul negativ obtinut prin comportament si atitudine de majoritatea internationalilor nostri la CM , valoarea tehnico-pedagogica a staff-ului tehnic a fost, fara nici-o îndoiala, ZERO. Ba îndraznesc sa cred ca mult sub zero, daca apreciez forma sportiva dezastroasa si nivelul tehnico-tactic precar al echipei manifestate la întrecerea suprema. Ba mai mult la jocul cu N.Zeelanda echipa a mai miscat ceva, cu antrenorii expulsi din functii de proprii jucatori. Sa te revolti la o realitate de care esti principal responsabil si sa evoci la nesfârsit reusite din alta epoca, asa cum face R.Antonin, mi se pare chiar ridicol. Parca, vezi Doamne, cu asta vrea sa orienteze neputintele spre partenerii români din staff, care, fata de el si Santamas, sunt „imaculati” la curriculum profesional!

Necuviinta de a ataca niste internationali români (s-a mai întâmplat si când L.Constantin acuza inoportunitatea stagiului în Pirinei într-o etapa ce impunea pregatirea specializata, fapt ce s-a si confirmat; onorant era ca R.A. sa-si fi cerut scuzele de rigoare, ceea ce nu a fost si cazul) în situatia ca n-a adus rugbyului nostru nimic, dar absolut nimic din ce se astepta (Academia este alt bluf, fara nici-o consecinta în pregatirea si jocul echipelor) atitudinea acestuia este nedemna.

Dupa toata aceasta tevatura si pledoarie anapoda mai ca încep sa cred într-un „bula francez” cu care s-a pricopsit iremediabil rugbyul nostru. Ne-a lasat fara replica atunci când dezinvolt ne spunea despre stagiul în Pirinei (cu leapsa si biciclism montan la 10 zile de meciul vietii noastre - cel cu Italia), ca fusese povatuit chiar de antrenorul italienilor, Berbizier, care avea tot interesul sa le toarne baietilor nostri plumb în picioare! In atare situatie parca si întâmplarea cu baloanele oficiale care dispareau din cantonamentul nostru, si de care a fost stupid banuit, pare a fi reala.

Vasile Constantin-Mao

PS. Apreciez mult si felicit initiativa publicatiei noastre pentru provocarea acestei dezbateri publice. Atrag atentia si asupra altor teme (vezi: participarea reprezentativelor de juniori la sezonul de primavara, soldata cu mari ratari) ce ar merita o dezbatere complexa.

Niciun comentariu: