Fostii internationali Mihai Bucos si Laurentiu Constantin au fost numiti antrenorii reprezentativei de juniori U18. Aceasta se intampla dupa o perioada de cativa ani buni in care acestia si-au exprimat disponibilitatile de a lucra in rugbyul romanesc, dar din diferite motive nu au fost agreati. In fine, recenta numire, ce succede investirii acestora in functia de directori regionali de dezvoltare (Petrosani si Brasov, plus zonele limitrofe), anuleaza o pozitie de refuz a oficialilor federali la colaborarea cu fostii internationali ce au activat peste hotare.
Dupa evolutiile neconcludente ale lui Haralambie Dumitras (la reprezentativa de seniori, cu obiectivul CM-2003) si ale lui Adrian Lungu (la reprezentativa de juniori U19, CM-2001), dar si ale lui George Sava si Virgil Nastase in stafuri franco-romane, prin care s-a contrazis presupunerea ca prezenta fostilor internationali ar aduce un suflu robust si novator in cercul tehnicienilor nostri, iata noului cuplu i se ofera un excelent front de lucru. Pregatirea si prezentarea in competitii de mare anvergura (CE si CM) a unei reprezentative de juniori este o provocare excelenta pentru orice tehnician ce are ceva de dat in metodologia instruirii, in pedagogie si psihologie sportiva, dar mai ales pentru M.Bucos si L.Constantin. Speram ca in ciuda unor mari dificultati de lot (limitat la efectiv, cum si la calitatea nativa si a instruirii tehnico-tactice) , dar si a dificultatilor maxime de reprezentare, acestia sa-si manifeste vasta experienta sportiva si profesionala construind o generatie competitiva.
Personal urez din tot sufletul, proaspetilor tehnicieni nationali si tinerei noastre echipe, mult succes.
Vasile Constantin-Mao
PS. In prima parte a lunii august, in 6 centre din teritoriu se procedeaza la selectia lotului largit. Nu este pentru prima data cand aceasta importanta operatie se petrece intr-o evidenta perioada de vacanta sportiva. Ce probe de testare, in afara de cele de antropometrie si ale starii de sanatate, pot identifica, si uneori chiar departaja, disponibilitatile generale si specifice ale tinerilor jucatori, recunosc, nu stiu.
In schimb recomand cu insistenta urmatoarea metodologie de selectie, ce se practica odata:
- Progamarea in finalul sesezonului precedent (cu majoritatea jucatorilor in plina pregatire sportiva), a trialul de selectie, desfasurat in 3 zile la Bucuresti , in conditii economice (cazarea si masa la camin şcolar);
- Jucatorii vin insotiti de antrenori, cu suportarea deplasarii de catre club (sau personal), conditie ce, automat, face si o preselectie importanta (evitarea cheltuielilor inutile); antrenorii sunt implicati in trial ajutand observarea, inregistrarea si evaluarea rezultatelor (si asta este o consideratie si o responsabilizare importanta, urmata si de interesarea acestora in pregatirea ulterioara selectionabililor in sectie);
- Testele pot cuprinde solicitari maxime (fara riscul accidentarilor pe inactivitate) , de ordin general si specific, plus proba de joc.
- Lotul largit poate participa la un prim stagiu de pregatire organizat (tot in conditii economice) intr-o tabara scolara la mare (Navodari), in care factorii naturali, plus o atmosfera pedagogica propice, pot realiza castiguri multiple atat pentru jucatori (de instruire si ambianta de echipa) cat si pentru antrenorii lor (de cunostere a lotului si repere la proiectarea pregatirii ulterioare).
Garantez eficacitatea demersului metodologic, cum si economia actiunii (daca cineva este interesat de acest indiciu).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu