luni, 21 mai 2007

Antrenorii (2)

PE URMELE MARILOR INAINTASI

Am gasit biografiile a doi jucatori de rugby, redate de Gheorghe Serban/Sabi in cartea sa “Amintirile unui jucator de rugby”, deosebit de interesante şi bogate in informaţii despre o parte a tehnicienilor ce lucrau odata pentru rugby. Astfel:

Marin Iliescu (n.1927), işi incepe activitatea rugbystica in 1945 la RC 13, avandu-l ca antrenor pe Nicu Veluda; in anul 1947 trece la echipa «Ospatari» ce activa in «Promotie» unde antrenori erau Florea si Anastasiade Basu; in anul 1948 joaca la ASAS (Asociatia Sportiva Asigurari Sociale) devenita apoi CAM, unde antrenor era Teo Krantz; intre anii 1949-1954 joaca la Stiinta Bucuresti , antrenat fiind de Gusti Fanella; in perioada 1954-1956 il gasim la Grivita Rosie , campion national cu aceasta in 1955 sub conducerea tehnica a lui Gica Parcalabescu. In fine in anul 1957 (la 30 de ani) se transfera la Institutul Cai Ferate unde antrenor era Telu Diamandi. Imi si inchipui cata bogatie a adunat acest nelinistit jucator, respectatul medic de azi, din relatiile cu marii pedagogi ai rugbyului nostru prin mana carora a trecut.

Sandu Labo (n.1932), face tot asa, prin evolutia lui sportiva, o dezvaluire asupra unor figuri de tehnicieni ai timpului, astfel: debuteaza in 1948 ca junior la Locomotiva PTT , unde antrenor era celebrul Francisc Covaci, dupa care in anul 1952 se transfera la Locomotiva-Griviţa Rosie antrenat fiind de Ion Buzoianu si Gica Parcalabescu; ca militar la CCA il are antrenor pe Puiu Argesiu si apoi la Armata Sibiu este antrenat de Stefan Cristea, de unde dupa un an de zile trece la Santierul Brasov , unde antrenor era Alecu Stefanescu; in perioada 1954-1957 joaca la Constructorul Bucuresti unde il are antrenor pe Cornel Munteanu, urmand ca ultimii 11 ani de activitate competitionala sa-i petreaca la Progresul Bucuresti unde a lucrat in ordine cu Fanica Barsan, Sica Vardella si Eduard Denischi.

Iata deci cum dintr-o privire poti afla ceva despre o parte dintre antrenorii care aveau sa impinga rugbyul nostru pe culmi nebanuite, celebritati rugbystice si mari personalitati; pe unii dintre aceatia, spre norocul meu, aveam sa-i si cunosc putin mai tarziu.

Dintre antrenorii pe care i-am prins, este adevarat tangential, la debutul meu in rugby acum 50 de ani, ii amintesc cu toata consideratia pe urmatorii:

 Puiu Argesiu (1912-1980) – jucator la Stadiul Roman , international, antrenor la CCA /Steaua in perioada 1948-1960, cu care a cucerit 3 titluri de campioni nationali si Cupa Romaniei de 6 ori.

 Eugen/Gogu Sfetescu (1908-?), considerat, prin longevitate si valoarea sportiva (tragator), unul dintre cei mai completi jucatori romani ai tuturor timpurilor. International chiar de la inceputurile rugbyului nostru (la varsta de 17 ani ne impliniti a participat la JO de la Paris-1924 ), si-a desfasoarat pe o lunga si prolifica perioada activitatea de antrenor; il gasim antrenand echipele de inceput la o multime de cluburi in Bucuresti si in tara: Grivita Rosie (1938); CCA/Steaua (1948); Universitatea Timisoara (1959); Stiinta Cluj etc. A fost primul care a aplicat si pledat pentru o conceptie de joc bazata pe gandire tactica si creativitate, revolutionand practic metodologia jocului din acele timpuri.

 Stefan/Fanica Barsan (1910-1966), a fost jucator (stalp) la TCR , international - antrenor la Progresul Finante Banci Bucuresti, om de inalte principii si maniere ce printr-un comportament elevat incerca prin ani ´50 sa mentina cat mai nobila lumea rugbyului. Era de fapt si un contestatar al ateismul comunist indemnandu-si jucatorii la credinta si teama in Dumnezeu, intr-o vreme cand si cei mai curajosi isi faceau rugaciunile pe ascuns. Era un domn si asa isi trata si sportivii, creandu-se in jurul sau un colectiv de inalta valoare umana si sportiva, jucatori in majoritate «epurati» de la Dinamo si Steaua pentru originea lor sociala “nesanatoasa”.

 Gusti Fanella - antrenor ce si-a adus aportul metodologic la infiriparea multor grupari din capitala si din tara la inceputul etapei consacrarii rugbyului nostru.

 Constantin/Telu Diamandi (n.1914), venerabilul senior al rugbyului de astazi, fost jucator la Sportul Studentesc (i-a avut ca antrenori pe Nae Marasescu si I.Popovici), la Locomotiva CFR si Locomotiva PTT, international – antrenor la Locomotiva PTT , Rapid, Metalul, Progresul Bucuresti si la juniorii Sportului Studentesc.

 Nicolae Tanoviceanu/ Gogoloi (1910-1975), jucator la TCR si Stadiul Roman, cum si international cu 8 selectii, profesor de geografie multi ani la Colegiu Sf. Sava; aici a desfasurat o ampla propaganda rugbystica in randul elevilor, multi dintre mari jucatori ai decadelor 40, 50, 60 avandu-l drept mentor sportiv pe acest neobosit dascal.

 Grigore Aman - l-am cunoscut ca “antrenorul cu geamantanul gata facut” pentru a pleca oricand intr-o noua actiune rugbystica misionara, oriunde ar fi fost ea, in Ardeal, Moldova sau Dobrogea.

 Alecu Stefanescu - a fost antrenor la Cluj si Brasov, sustinut, chiar in pregatirea practica a echipei, de inimoasa sa sotie, o mare iubitoare de rugby.

 Ion Buzoianu (1908-1974), fost jucator la marea echipa Sportul Studentesc a anilor ´30, international - antrenor la Grivita Rosie , Farul Constanta, CAM, Metalul Bucuresti, Stiinta IMF si Progresul Sanatatea, cum si al echipei nationale in repetate randuri.

 Nicolae Ghiondea (1925-1981), a fost jucator la Stadiul Roman si CCA/Steaua cu care a si castigat 4 titluri de campioni, si antrenor la Steaua (la juniori si seniori), cum si al echipei nationale de juniori (la prima editia a Turneului FIRA- Barcelona/1969) .

 Toma Moldoveanu (1916-2005): jucator - fundas recunoscut ca mare placheor, la TCR (unde i-a avut antrenori pe N. Popa şi St.Barsan), apoi la Rogifer (echipa infiinţata de el si Rudi Conrad), denumita mai tarziu Metalul/Gloria unde a fost si antrenor; international cu 6 selectii; a antrenat si Petrochimistul Pitesti.

 Alexandru Paloseanu (1930-2005): jucator (nr.8) la Viforul Dacia si la Dinamo , cu care cucereste si 3 titluri de campioni; a jucat un an la Steaua si apoi la Progresul Bucuresti , dupa care termina activitatea competitionala la Stiinta Cluj ; international cu 5 selectii – antrenor la Stiinta Cluj si in repetate randuri si al echipei nationale, antrenor emerit.

 Alexandru Teofilovici (1928-2004): a jucat (stalp) la CCA /Steaua, cu care a cucerit 3 titluri de campioni şi de 5 ori Cupa Romaniei, si Constructorul Bucuresti; international cu 21 selectii, de doua ori campion european – antrenor federal si antrenor al echipei nationale, avand in calitate de “principal” si o victorie asupra Frantei (15-14: 1968); sportiv si antrenor emerit, a publicat si o serie de carti metodice.

 George Tudor/Ahoe (1925-1992): a fost jucator la Locomotiva CFR si Locomotiva PTT. A antrenat echipele Locomotiva CFR, Stiinta Bucuresti si Soimii Sibiu. La prima grupare s-a ocupat de echipa de juniori remarcandu-se ca un mare pedagog; a cucerit doua titluri de campioni nationali (1956 si 1957) si a descoperit o serie de talente, deveniti mari jucatori ai rugbyului nostru. Publicist, ce a facut o ampla propaganda jocului de rugby, si poet, care in culegerea de poezii “Sub semnul lui Hercule” elogiaza rugbyul si sportul in general.

 Victor/Sica Wardella (1930-2006): a fost jucator la RC 13, la CAM , ASAS si Locomotiva PTT, avandu-i ca antrenori pe I.Anastasiade, Gusti Fanella, Ferry Covaci si Telu Diamandi. A antrenat echipele Stiinta Galati, Petrolul Ploiesti si Progresul Bucuresti. In repetate randuri a fost si antrenor al echipei nationale acompaniindu- i pe I.Buzoianu, N.Padureanu si Gh.Parcalabescu.

 Alexandru Carnabel (n.1926-2006) : a fost jucator la TCR , CCA/Steaua, Pandurul si Minerul Bucuresti – antrenor pentru seniori la Stiinta Bucuresti , Stiinta Timisoara, CSM Iasi, Farul Constanta, Sportul Studentesc, Olimpia, Vulcan si echipa italiana RC Ragusa si antrenor de juniori la Locomotiva , RATA, Minerul si CSS 2 Bucuresti.

 Constantin/Titi Cocor (1920-2005): a jucat la CFR /Locomotiva/ Grivita Rosie cu care a cucerit 7 titluri de campioni ai Romaniei; international, a antrenat pe Petrolul Ploiesti, Chimia Braila,URA Tecuci si juniorii Grivitei Rosii.

 Rino D’eclezis (n.1925): a jucat la Locomotiva CFR , Metalul, Constructorul Bucuresti, Progresul Sanatatea, Cetatea Bucur, Flacara Rosie, IMF si Olimpia Bucuresti, iar ca antrenor a activat la Cetatea Bucur , Progresul, Olimpia si Rapid Bucuresti.

 Eduard Denischi (1923-2001): a fost jucator la CFR si Progresul Sanatatea, iar ca antrenor a pregatit echpele Progresul si Olimpia Bucuresti. A fost si antrenor al diferitelor loturi nationale, aducandu-si aportul si la cistigarea locului I la Turneul FIRA-juniori din anul 1973. In perioada 1949- 1952 a fost secretar general al frr distingandu-se ca un promotor-organizato r la multe sectii din tara.

 Mitica Antonescu, promotor si jucator la prima formatie a Universitatii Timisoara (1949), mai tarziu antrenor al acestei echipe. In anul 1972 cucereste cu formatia timisoreana titlul de campioni nationali, fiind prima formatie a provinciei ce dupa 60 de ani face bresa in hegemonia echipelor bucurestene (Steaua, Grivita Rosie si Dinamo). Performanta nu se opreste aici, pentru ca in anul 1973 obtine titlul de vice campioana iar in urmatorii doi ani (1974 si 1975) se claseaza pe locul III. In perioada 1977-1981 este promotor si antrenor al echipei U CEMIN Baia Mare, dupa care emigreaza in Germania.

N O T A:
Oricat de atent am fost in rememorarea meritosilor antrenori, preferand criteriul longevitatii in activitate si prestatiile la nivel reprezentativ, inerent lipsesc din aceasta nominalizare retrospectiva o multime de vrednici truditori ai rugbyului ce si-au desfasurat activitatea misionara la sectii si cluburi. In aceiasi situatie sunt si colegii mai tineri ce nu si-au spus ultimul cuvant. Negresit, efortul si dedicatia acestora a fost remarcata in diferitele capitole ale prezumtivei cartii de care am mai amintit si din care face parte si materialul ce vi-l prezint (“Martor la 50 de ani de rugby romanesc”).
Din aceasta categorie, si ca o dovada in plus la revelarea nivelului inalt si profesionalismul tehnicienilor nostri, mentionez doi antrenori destul de reprezentativi. Acestia sunt:
 Peter Ianusevici, campion national cu echipa de juniori CSS 2 Constanta; antrenor al nationalei de juniori si al reprezentativei de seniori, participanta la CM din 1991; actualmente antrenor federal al Germaniei);

 Florin Popovici, antrenor 20 de ani la CSM Baia Mare/1981-2000, campion national de seniori in 1990; antrenor al reprezentativei nationale victorioasa in fata Frantei la Auch .

Tuturor le acord totala condescendenta si consideratie profesionala. Am rugamintea de a-mi da circumstante pentru eventualele omisiuni sau subiectivismul criteriilor.

Va urma

Niciun comentariu: